Cartierul de locuinte Baneasa























Cartierul de locuinte Baneasa constituie o replica social-comunista la cartierul Jianu. Sunt locuinte ieftine, construite cu economie. Fotografiile sunt facute imediat dupa terminarea constructiei, in 1960. Peretii exteriori erau zugraviti in culori pompeiene discrete, iar doi ani mai tirziu, vegetatia si copacii care au crescut dadeau un farmec deosebit acestui cartier. Astazi un astfel de loc s-ar numi "la campagne à la ville", un concept deosebit de modern, prin care arhitectii occidentali contemporani încearca sa palieze efectele distrugatoare ale sistemului de imobile "cités", construite in anii 50-70, blocuri de zece etaje si mai mult. Dintre ele, multe sunt aruncate în aer astazi pentru ca nu mai pot fi restaurate si aduc niste probleme sociale si de delincventa enorme.


Marind imaginile, veti putea citi textul scris de 
conf. arh. M. Alifanti, arh. Gh. Pavlu, arh. M. Caffé 

Cîteva citate:

"Tema– elaborata in septembrie 1958– a avut date precise: costul unui apartament de 30 m2 sub 36000 lei, inaltimea maxima a constructiilor 6,50-7,00m, impusa de servitutile aeroportului." 

"Aici s-ar fi putut crea un ansamblu arhitectural care sa întîmpine în mod corespunzator pe calatori, constituind o marturie a reconstructiei capitalei, a noului care ia locul vechiului."

"Se vede clar, din realizarea ansambluilui, ca autorii au pornit de la unele elemente traditionale ale arhitecturii populare. Dezvoltata in conditii cunoscute, reflectind o anumita structura economico-sociala, arhitectura populara traditionala a fost o creatie a stadiului mestesugaresc in constructie, care a avut ca efect pitorescul vechilor noastre sate, pitoresc care ascundea insa, de atitea ori, mizeria. Aceste forme arhitecturale (...) se arata aici, in mod concludent, neutilizabile."

"Arhitectura ansamblului Baneasa arata ca prin preluarea traditiei populare se mai intelege uneori doar preluarea "formelor" in sine, rupte de continut, rupte de structura constructiva. Cu asemenea arhitectura, insa, nu vom progresa prea repede. Nu vom putea realiza zecile de mii de apartamente de care avem nevoie. In conditiile actuale, in care problemele industrializarii si ale economicitatii se pun cu atita acuitate (si e foarte bun acest lucru), formele trebuie abia cautate. Dar nu in Muzeul Satului (...)"
"Asa cum sintem impotriva copierii diferitelor "inovatii" din arhitectura burgheza contemporana, tot asa trebuie sa fim impotriva incercarilor de reinviere a unor forme care isi datoresc marea lor valoare tocmai unitatii indisolubile cu continutul respectiv si care astazi e cu totul altul. Pentru alti oameni construim, cu alte materiale, cu alte unelte, cu alta organizare economica."

"In aceste conditii, cautarile plastice trebuie sa urmareasca realizarea unei unitati depline intre continutul nou, socialist, si noile forme arhitecturale."

"Ca aceasta orientare traditionala este gresita, o dovedesc rezultatele obiective."


Sursa : Revista Arhitectura R.P.R., anul VII, nr 6 (61), noiembrie-decembrie 1959









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu