Fântâna Mioriţa, Bucureşti, 1936

...













Fântâna Mioriţa este un monument din Bucureşti, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în faţa Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici. Construcţia a fost executată după planurile arhitectului Octav Doicescu, mozaicurile cu care este înfrumeseţat monumentul sunt realizate de Miliţa Petraşcu. Aceste mozaicuri sunt o ilustraţie a baladei Mioriţa, numele baladei fiind împrumutat şi pentru numele monumentului.

Monumentul este executat din granit de Dobrogea şi e format dintr-un bazin de mari proporţii în formă de elipsă, diametrul mare fiind de 50 m, iar cel mic de 20 m. Fântâna, amplasată în mijlocul bazinului, este formată din două ziduri voluminoase şi paralele, având o lungime de 16 m, o înălţime de 3,20 m şi o lăţime de 0,6 m. Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lăţime de un metru, capetele acesteia ieşind în afara celor două ziduri cu cinci metri.

Faţadele monumentului prezintă frize de mozaic alb şi negru, fixate în piatră, ilustrând scene din balada Mioriţa. Pe una din părţi sunt descrişi cei trei ciobani şi cele trei turme de oi, iar pe cealaltă este reprezentată nunta stâpânului Mioriţei şi moartea acestuia.

Alături de Miliţa Petraşcu, la mozaicul fântânii a lucrat şi artistul plastic Niculescu Mogoş Gheorghe.

Fântâna a fost inaugurată în 1936 cu ocazia manifestărilor din cadrul Lunii Bucureştilor1936.


Bibliografie:
Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc - Monumente din Bucureşti, Bucureşti, Ed. Meridiane, 1966.

sursa imaginilor şi a textului : wikipedia.ro
.


.
http://www.observatorcultural.ro/ARTE-VIZUALE.-Fintina-Miorita-si-autorii-ei*articleID_1105-articles_details.html
.
.
.
..
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu