Cum era sa aibă Bucureştiul două stadioane de câte 120000 de locuri (articol de Octavian Pescaru)


In decembrie anul trecut, cand primarul Oprescu anunta ca vrea sa organizeze la Bucuresti Jocurile Olimpice din 2020, ne-am amuzat copios, punand afirmatia sa pe seama naivitatii sau a dorintei de a iesi in fata indiferent cum, mai ales ca se apropie alegerile locale. Sa spui ca vrei sa organizezi JO la Bucuresti, oras in care oamenii mor pe strada muscati de maidanezi, iar boschetii sunt singurele toalete publice aflate la dispozitia trecatorilor, este o gluma sinistra. Ce nu stie insa Sorin Oprescu este faptul ca in urma cu 74 de ani, pe vremea cand primar al capitalei era Al. G. Donescu, ideea realizarii unui complex olimpic ajunsese intr-un stadiu avansat. Si nu parea sa fie o gluma de doua parale caci in acest proiect erau implicate nume grele ale acelei perioade. Seful proiectului era arhitectul Octav Doicescu, cel care, printre altele, a ridicat Opera din Bucuresti, Fantana Miorita, Institutul Politehnic, Restaurantul Casa Alba, samd. Colaboratorii sai in acest proiect erau arhitectii Sorin Mincu, Constantin Joja, Dan Iovanescu, omul de teatru Victor Ion Popa si esteticianul Mihail Dragomirescu. Acest sextet redutabil planuia ridicarea in zona Fundeni a unui complex olimpic. Stirea a fost publicata pentru prima oara de Gazeta Municipala, “saptamanal de educatie si critica edilitara”, publicatie care nu era finantata de primarie dar era tolerata de aceasta. Pe 23 iunie 1937, informatia era preluata de intreaga presa. Savurati in limbajul vremii senzationala stire :

Proectul municipiului prevede doua stadioane cu o capacitate de 240.000 de locuri. Gigantica realizare va fi desavarsita in valea Fundeni Doamna, langa lacul Fundeni.

Gazeta Municipala – publicatie cu bune legaturi la primaria municipiului capitalei, aduce in ultimul sau numar stirea senzationala ca Bucurestii vor avea un stadion olympic. Este vorba de un proect grandios dupa cum se va vedea din cele ce urmeaza.

Terenul de la Fundenii Doamnei

La primaria municipiului exista un proect mai vechi pentru construirea catorva stadioane si arene sportive pe terenurile din jurul Capitalei. Cel mai bun teren il ofera insa valea in forma de potcoava dela Fundenii Doamnei, de langa lacul Fundeni. Acest teren are toate avantagiile: este enorm ca suprafata, este aproape de inima orasului si de linia ferata, are apa in imprejurime – raul Colentina. Deja s’au inceput pregatirile in vederea realizarii proectului in sensul ca se achizitioneaza treptat, prin expropriere, toate terenurile destinate asezarii olympice.

Doua stadioane a 120.000 locuri

In plan sunt prevazute :

1. Marele stadion in forma de potcoava pentru competitiile sportive (football, atletism, etc) cu o capacitate de 120.000 de spectatori.
2. Al doilea stadion unit cu primul pentru manifestarile strajeresti, capacitatea fiind de 120.000 locuri.
Intreaga constructie este asezata pe un amfiteatru natural in forma de potcoava. In timp ce stadionul Principele Carol (ANEF) are numai o latura lungă şi puţin dintr’una aşezate pe deal, la Fundeni întreg stadionul se poate construi pe dealul natural actual. Costul constructiilor se reduce enorm şi capacitatea stadionului este mult sporită fiindcă se poate construi în înalţime cu cheltuieli mai reduse decât la ANEF. (....)
3. Un stadion nautic aşezat pe marginea lacului Fundeni în imediata apropiere a stadioanelor mari.
4. Un teatru în aer liber pentru spectacole organizate de străjeri cu ocazia marilor manifestări.
5. Satul olimpic-strajeresc, pentru adapostirea tinerilor si atletilor participanti la marile manifestari.
6. Un mare câmp pentru adunarea tinerilor in zilele de mari serbari (8 iunie, Ziua Sporturilor).

Intrarea va fi prin Sos. Pantelimon

Intrarea principala a stadionului va fi sos. Pantelimon, pe locul unde astazi este fabrica de caramida Principele Nicolae.(....). Catre intrarea principala a stadionului converg urmatoarele artere de circulatie :
1. Sos Pantelimon.
2. Un bulevard nou creiat dealungul lacului Fundeni in prelungirea soselei Iancului, pana la stadion. Pe acest bulevard se va prelungi linia de tramvai no. 14.
3. Prelungirea bulevardului Ferdinand peste liniile garei Obor pana la lacul Fundeni si apoi pe bulevardul dealungul lacului pana la stadion.
4. Sos Vergului pana la sos Morarilor.
5. Sos Colentina si apoi Sos Gherase largita pana la bulevardul creiat dealungul lacului Fundeni prin care se ajunge la stadion.
6. Sos Colentina si str I.C. Bratianu (soseaua dintre comunele Colentina si Fundeni) prin care se ajunge la satul olimpic.
7. Pe calea ferata de legatura dintre linia ferata Bucuresti-Constanta si gara Obor, prin viitoarea gara Fundeni. “

Pentru construcţia complexului olimpic Gazeta Municipală estima necesitatea obţinerii unui credit de aproximativ un miliard de lei esalonat pe 10-15 ani. Potrivit publicatiei autorii proiectului s-au oprit asupra zonei Fundeni pentru ca era una unde locuintele erau “lipsite de higiena” iar majoritatea caselor erau “atat de mizerabile în cât fără exagerare se poate spune că nu au egal in nici o tară după faţa pămantului”. Zona, numită Sectorul de Negru era “....incercuită de un brâu de mizerie si tuberculoză. (...) Epidemia de tifos exantematic din groapa Gherase, isbucnită în vara anului trecut, denotă că starea sanitară a acestor cartiere trebuie să dea mult de gandit edililor. Banii cheltuiti la Fundeni vor avea deci o dublă întrebuinţare : vor servi la realizarea celei mai mari opere a zilelor noastre şi la asanarea periferiilor aducând la o viaţă nouă sărăcimea Capitalei care trăeşte astăzi în condiţii cum nu se poate mai grele”.



 





Articol de Octavian Pescaru, comentator sportiv al Eurosport si colaborator al cotidianului "Gazeta Sporturilor"




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu