Clădirea Teatrului de Operă şi Balet, 1953, Bucureşti


Una din primele schite ale proiectului din 1953 (laviu)
.
.

.
Macheta proiectului din 1953




Aspectul edificat al Teatrului probabil imediat după inaugurare (1953). Iniţial clădirea nu avea cele două aripi destinate repetiţiilor. De asemenea, lipseşte frontonul clădirii din proiectul iniţial, precum şi statuile celor patru muze, din faţa frontonului.



Aspectul Teatrului deja modificat în care apar profilaturi şi arce suplimentare, dar şi volumele de piatră din care vor fi sculptate statuile celor patru muze.



Aspectul edificat al Teatrului în prezent. Cele două arcade laterale ale porticului au fost acoperite de panouri cu basoreliefuri. Panourile laterale superioare cu basoreliefuri au dispărut. Statuile celor patru muze au fost amplasate pe cei patru pilaştri, modificând structura decorativă a porticului cu cele trei arcade.





Imagine aeriană a amplasamentului (2009)


Interiorul Teatrului de Opera si Balet.


Interiorul Teatrului de Opera si Balet.

Un comentariu-marturisire al arhitectului Dan Badic din Elvetia :

 Am vizitat șantierul ca student al autorului, Prof. O. Doicescu, ilustrul și singurul meu profesor de arhitectura timp de 5 ani, pe care îl venerez ca pe un model și un părinte. Geniul lui nu trebue căutat în expresia dictata a arhitecturii exterioare ci în rafinamentul și grația spațiilor, a detaliilor, a culorilor, în armonie deplină cu muzica divina pe care a adăpostit-o. Impreună cu el, toate se contopesc într'o singura si emoționantă amintire !








sursa imaginilor şi a comentariului : aici
.
.
.

4 comentarii:

  1. Sunt foarte frumoase toate materialele publicate pe acest site. Pe zi ce trece sunt tot mai putine persoane interesate de istoria tarii. Este foarte mare pacat ca multe din frumusetile Bucurestiului au fost distruse sau amandonate spre degradare. Mi-ar placea foarte mult sa dispun de fondurile necesare pentru a restaura toate locuintele vechi si bucatile de istorie ale acestui oras, Daca toate monumentele vechi din Bucuresti s-ar fi pastrat si nu ar fi fost demolate, am fi avut un oras care ar fi spus intregii lumi mult mai multe decat poate sa spuna prin constructiile moderne care uneori rezulta a fi inutile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru apreciere .

    RăspundețiȘtergere