Cartierul Jianu, case mutilate




Modificarea intrarii, largire si supraetajare, supraetajare cu acoperis care nu mai respecta proportiile si stilul. Ceea ce facea in mod normal parte din patrimoniu ca reprezentare a stilului neoromanesc a fost abandonat gustului noilor proprietari.

Din Observatorul urban 
Parcelarea Bordei. Fişa obligaţiei de folosinţa a monumentelor istorice - Ruxandra Nemţeanu
Proiectul a realizat o documentaţie amănunţita pentru zona protejată cu statut de monument istoric "Parcelarea UCB-Uzinele Comunale Bucureşti" sau "Parcelarea Bordei". Parte dintr-o parcelare mai amplă, trasată în 1932 de către Banca Marmorosch-Blank, Parcelarea Jianu a fost subiectul unui amplu proiect de realizare de tipologii de locuinţe unifamiliale, proiect întocmit de arh. Octav Doicescu. "El a proiectat, între 1935-1938, câteva zeci de tipuri de locuinţe unifamiliale, parter şi etaj, cuplate sau independente, în această parcelare, reflectând un stil unitar, cu acelaşi limbaj morfologic, dar cu variaţiuni de compunere nelimitate. Lipsa informaţiei şi a valorii fondului construit a dus la transformări arbitrare din punct de vedere arhitectural şi urbanistic după anul 1990. Unele intervenţii au denaturat ireversibil seria ritmică şi abil modulată a tronsoanelor" susține coordonatorul. Prin redactarea Fişei Obligaţiei de folosinţă a Monumentelor istorice se intenţionează informarea şi sensibilizarea proprietarilor, pentru respectarea regulamentului urbanistic din zonă şi protejarea ambientului acesteia.

sursa: articol publicat in buletinul informativ nr.10 septembrie-decembrie 2011




2 comentarii:

  1. Din cate stiu este zona protejata deci orice se construieste are avizul Ministerului Culturii directia de Monumente. Oare lor nu le zgarie retina ce se intampla acolo? Nu mai vorbesc de Primaria sectorului 1....
    Din pacate nu sunt singurele case mutilate din zona. Mai este una cu acoperis in "capac de cosciug" si acoperita cu tigla de tabla. O metoda sigura de a reduce valoarea unor case si a unei zone.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate da , noua nomenclatura a distrus spiritul unui cartier si farmecul unei capitale .

    RăspundețiȘtergere